MEDIAKASVATUSPROJEKTI TUUBINPÄTKIÄ MEDIA-AVARUUTEEN


ABSTRAKTI VAASAN KASVATUSTIETEEN PÄIVIEN 23.11.2007 ESITYKSESTÄ:
LATAA KOKO PowerPoint-PDF >>>

Kokeilu on osa TaiK:n Taidekasvatuksen osaston alaista sivuaineverkkoa ja se toteutetaan luku-vuonna 2007 -08 kuudella mukana olevalla opetusryhmällä (N=65 opettajaksi opiskelijaa Jyväskylästä, Helsingistä ja Turusta). Ohjaajina ovat mediapedagogiikasta vastaavat kuvataiteen lehtorit. Esityksemme koostuu projektin yleisesittelystä, joka kattaa visuaalisen teoriataustan sekä tämän syksyn aikana kertyneet kokemukset. Opetuskokeilun tavoitteena on testata verkossa olevien avoimien ympäristöjen kuten YouTuben ja blogipalveluiden mahdollisuuksia opetuskäytössä. Tämän tapaiselle yhteistyölle tuntuisi olevan tarvetta laajemminkin.

Avainsanoja ovat visuaalinen ilmaisu, liikkuva kuva, animaatio ja kuvakerronta. Päähuomio on tutkia liikkuvan kuvan ja ääni-ilmaisun mahdollisuuksia nettilevityksessä. Pedagogisia ja ilmaisullisia tavoitteita sisältyy kaikkiin tehtäviin ja opiskelijat pitävät oppimispäiväkirjaa ajankäytöstään.
Saatujen kokemusten jälkeen on mahdollista jatkaa kokeilua ja suunnata jokaisen kolmen paikkakunnan painotusta haluttuun suuntaan. Yhteisenä päämääränä on medialukutaidon ja kriittisen mediasuhteen kehittäminen luokan- ja aineenopettajaopiskelijoille.

Olemme kiinnostuneita, sekä opettajana että tukijoina, yksilön ja yhteisön roolista median aktiivisena osallistujana ja käyttäjänä. Opetusmenetelmät sisältävät luentoja, kontakti-opetusta, itsenäistä työskentelyä ja nettipohjaista keskustelua. Perusidea on ymmärtää, opiskella ja kartoittaa mediakulttuuria monipuolisesti.


Ollipekka Kangas , Turun yliopisto, Opettajankoulutuslaitos
Timo Kuohukoski, Taideteollinen korkeakoulu, Taidekasvatuksen osasto
Antti Lokka, Jyväskylän yliopisto, Opettajankoulutuslaitos
 
hits